Wat is kaalheid?

Vragen over dit onderwerp?
Vraag het aan Hidde en Margo
Offerte aanvragen Hidde en Margo
Afspraak maken? Neem contact met ons op!

Kaalheid bij mannen en vrouwen

Kaalheid en haaruitval komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor als gevolg van hormonale veranderingen of genetische gevoeligheid. Daarnaast kunnen ook traumatische ervaringen, brandwonden en verschillende huidaandoeningen leiden tot haaruitval. De meest voorkomende vorm van haaruitval is het mannelijke patroon: de ‘Alopecia Androgenetica’. Alopecia Androgenetica begint meestal bij mannen met het terugtrekken van de haarlijn. Later kan dit overgaan naar de kruin. De zijkanten en de achterkant van het hoofd zijn echter niet gevoelig voor haaruitval. Dit gebied wordt ook wel de ‘eeuwige krans’ genoemd. Gelukkig is dit verlies van haar is niet onomkeerbaar. Een haartransplantatie is een pijnloze en comfortabele manier om weer te genieten van een volle bos haar.

Stopt kaalheid met een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is een goede oplossing om kaalheid te herstellen. Echter stopt haaruitval na een haartransplantatie niet. De getransplanteerde haren zullen niet meer uitvallen omdat deze uit ‘de eeuwige krans’ komen. De rest van het haar helaas wel. In het behandelplan zal er zoveel mogelijk rekening worden gehouden met uw toekomst. Zo zullen wij tussen de bestaande haren werken om verdere kaalheid op te vangen en zo de dichtheid optimaal te krijgen. Zo zullen de nog aanwezige haren meehelpen aan het resultaat van de haartransplantatie. Het is daarom aan te raden zoveel mogelijk aan het behoud van de originele haren te doen. Hiervoor zijn verschillende opties die wij in uw behandelplan mee zullen nemen:

Medicatie tegen haaruitval

Finasteride, Propecia en Dutasteride. Deze medicijnen werken als DHT blockers. Het hormoon DHT is immers de oorzaak van het mannelijke haaruitval. Deze medicijnen houden hun werking zolang je deze slikt en zullen verdere haaruitval stoppen. Helaas zitten hier ook nadelen aan vast. Zoals bij alle medicatie kunnen er bijwerkingen aan het gebruik vastzitten. Overleg het mogelijke gebruik van deze medicatie altijd met uw huisarts.

Lotion/Shampoo tegen haaruitval

Een andere optie is het gebruik van speciaal ontwikkelde lotions en shampoos. Uit onderzoek is gebleken dat haarproducten met minoxidil/nanoxidil/procapil een positieve werking hebben op het haar. Deze producten hebben een positieve werking op het bloedvaatje naar het haarzakje; deze wordt verwijd zodat het haarzakje meer voeding en bloedtoevoer geniet. Hiermee wordt de overlevingskans vergroot en de levensduur verlengt. Deze lotions en shampoos worden aangeraden na een haartransplantatie door een beter herstel. Na deze herstelperiode kan het ook worden gebruikt om het huidige haar te behouden.

Onze professionals
Ervaringen
Al ruim 4000 personen gingen u voor

Wat is kaalheid?

Veelgestelde vragen

Haarverlies heeft veel mogelijke oorzaken, variërend van erfelijkheid tot omgevingsfactoren. Hoewel redenen van haaruitval niet voorkomen kunnen worden, zijn er verschillende behandelingen om de oorzaak van haarverlies aan te pakken, waaronder medicatie, mesotherapie en haartransplantatie chirurgie.
In bepaalde gevallen is haarverlies een gevolg van een medische behandeling, zoals chemo- of bestralingstherapie. Schildklieraandoeningen, auto-immuunziekten, maar ook bloedarmoede kunnen haarverlies tot gevolg hebben. De beste manier om de oorzaak van haarverlies vast te stellen, is door onderzoek bij een huisarts of dermatoloog.
Alopecia androgenetica is helaas niet te voorkomen. Er zijn manieren om het haarverlies af te remmen en de haargroei te stimuleren.
Bijna alle mannen worden op een bepaald moment in hun leven geconfronteerd met haarverlies. Afhankelijk van onder andere genetica verschilt het tijdstip en de hoeveelheid haar die verloren gaat. Een ruime meerderheid van de mannen heeft op 70-jarige leeftijd te maken met haaruitval.
Haaruitval is vaak meer dan alleen het verliezen van haar. Erfelijke kaalheid heeft een negatieve invloed op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Het is bekend dat mensen met alopecia androgenetica gevoeliger zijn voor depressieve gevoelens en sociale afzondering. Gevoelens van onaantrekkelijkheid spelen hierin mee, het verlies van jeugdigheid is moeilijk te verwerken. Kaalheid is dus meer dan een cosmetisch probleem.
Alopecia androgenetica komt voor bij mannen en bij vrouwen die genetisch vatbaar zijn voor de invloed van dihydrotestosteron. De aandoening kan van beide kanten van de familie geërfd worden.
Hoewel haarverlies erfelijk is, wil dat niet zeggen dat iedereen binnen de familie hiermee te maken krijgt. Ziet u een toename van het dagelijkse haarverlies? Laat de oorzaak hiervan onderzoeken. Hoe eerder u met een behandeling begint, hoe beter de resultaten zijn.
Van chronische stress is bekend dat dit haarverlies tot gevolg kan hebben. Haaruitval als gevolg van fysieke of emotionele stress gebeurt meestal enkele maanden na de stressvolle gebeurtenis. Probeer te ontspannen en neem regelmatig wat tijd voor uzelf. Telogeen effluvium is meestal tijdelijk. De haargroei herstelt zich na verloop van tijd.
Erfelijke kaalheid verloopt geleidelijk en begint bij de één later dan bij de ander. Bijna de helft van alle mannen heeft rond het 35e levensjaar een vorm van haarverlies. Dit percentage stijgt naarmate u ouder wordt. Gemiddeld duurt het 15 tot 25 jaar om al het haar te verliezen, terwijl dit in uitzonderlijke gevallen niet langer dan 5 jaar duurt. Artsen kunnen het verloop moeilijk voorspellen. Als u op tijd hulp zoekt en met een gepaste behandeling begint, kan volledige kaalheid vaak voorkomen worden.
Dihydrotestosteron is een mannelijk hormoon dat van invloed is op de haargroeicyclus. Bij overgevoeligheid voor DHT raken de haarzakjes verstoord en sterven ze af. Afgestorven haarzakjes zijn niet in staat haren te laten groeien. Dit leidt tot een uitgedunde haardos en kalende plekken.
Iedereen verliest dagelijks haar. Dit is normaal. Naarmate u ouder wordt dunt het haar uit, dit is een teken van lichaamsveroudering. Erfelijke kaalheid is genetisch bepaald en kan niet volledig voorkomen en/of gestopt worden.
Een gezond, afwisselend dieet is een uitstekend begin om uw lichaamsfuncties te verbeteren. Vitamine- en ijzertekorten zijn schadelijk voor uw lichaam. Neem elke dag de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen. Stoppen met roken en regelmatig bewegen zijn goed voor de doorbloeding van onder andere de hoofdhuid. Een gezonde levensstijl is in verschillende opzichten een goede keuze. Vermijd websites die zogenaamde wondermiddelen tegen haarverlies aanbieden. Deze middelen zijn zelden effectief en hebben voornamelijk invloed op de inhoud van uw portemonnee.
Alopecia androgenetica is een langzaam proces. Haaruitval valt niet direct op, waardoor het lastig kan zijn om een patroon te herkennen. Mannen die te maken hebben met diepere inhammen en een veranderende haarlijn, hebben een grote kans dat dit tekenen van erfelijke kaalheid zijn. Artsen kunnen de diagnose vaak zonder aanvullend (bloed)onderzoek stellen. Ze gaan hierbij uit van uw gezondheid, medische geschiedenis en familiale bekendheid met haarverlies.
Met een onderzoek van het algemene bloedbeeld sluit een arts gezondheidsproblemen uit en/of wordt gekeken of er sprake is van een aandoening die verband houdt met haaruitval.
Om erfelijke kaalheid te behandelen, kiezen veel mensen in het begin voor het gebruik van een bewezen haargroeimiddel. U heeft hierbij de keuze tussen tabletten en een lotion die dagelijks gebruikt worden. Het haarverlies zal na een paar maanden mogelijk verminderen. Haargroeimiddelen hebben niet bij iedereen effect. Andere mogelijkheden zijn mesotherapie bij haaruitval, micro haar pigmentatie, het dragen van een haarwerk en een haartransplantatie.
De mogelijkheden om de haargroei te herstellen hangen sterk af van de oorzaak. De oplossingen variëren van het aanpassen van uw levensstijl tot het behandelen van medische problemen zoals bloedarmoede of schildklierproblemen. Haargroei is meestal goed te behandelen als de oorzaak bekend is. Tijdelijke haaruitval heeft niet altijd een behandeling nodig, omdat de haargroei zich herstelt als de oorzaak is weggenomen.
Het afremmen van haaruitval en het verbeteren van de haargroei, is een proces dat meerdere maanden duurt. Helaas is er geen behandelmethode beschikbaar waarbij u direct verbeteringen ziet. Bovendien is het zo dat, met uitzondering van een haartransplantatie, u regelmatig na- en/of vervolgbehandelingen nodig heeft om het bereikte effect te behouden. Haargroeimiddelen bijvoorbeeld moeten dagelijks gebruikt worden. Wanneer u het middel niet langer gebruikt, keert het haarverlies terug. Een haartransplantatie is de enige oplossing met blijvend, nieuwe haargroei bij erfelijke kaalheid.
Aangesloten bij diverse keurmerken
Verantwoord en kwalitatief
Keurmerk Keurmerk Keurmerk Keurmerk Keurmerk Keurmerk Keurmerk